• Inspiratie de weekend: Toledo si Segovia
  • Stai mai mult in vacanta, gratuit, cu programul turistic “Zile gratuite de vacanta”
  • Ce preturi sunt in Thassos in vara 2013

La Moreneta, Fecioara Neagra de la Manastirea Montserrat

Montserrat manastire Spania

In locurile sacre in care merg oamenii sa se inchine, plini de speranta unei experiente spirituale, Dumnezeu pare adesea sa le scape printre degete. Niciun fior, nicio pietate, nicio cucernicie. O manastire ramane un obiectiv turistic, o biserica, un simplu popas. Nu la fel se intampla la Manastirea Montserrat, una dintre cele mai frumoase si mai emotionante destinatii ale Spaniei. Aici, stralucirea peisajului natural si zidurile impozante ale manastirii se topesc cumva intr-o emotie nealterata. La final te simti binecuvantat ca ai ajuns in acest loc.

Manastirea Montserrat este considerata cel mai important lacas religios din Catalonia si un loc de pelerinaj popular, frecventat de catolici, dar si de catre turisti. In ghidurile de turism, peisajul este descris ca fiind unul care “iti taie rasuflarea”, iar atmosfera din interiorul manastirii ca “electrica”. De data aceasta, cuvintele sunt cat se poate de fidele realitatii.

Construita pe un munte cu creste bizar rotunjite si golase, manastirea benedictina gazduieste statuia Fecioarei din Montserrat (Madonna Neagra, la Moreneta). Sculptura in lemn de secol XII, reprezentand Fecioara cu pruncul, este venerata de pelerini si este una dintre cele mai cunoscute Madonne din lume.

Multa lume vine sa se inchine Fecioarei din Montserrat, drept pentru care este posibil sa stai la coada. Efortul, insa, merita pe deplin. Cat timp astepti la rand, inaintezi constant pe coridorul ingust cu scari si ai timp sa cercetezi picturile murale, statuile si mobilierul manastirii. Aproape niciun centimetru din interiorul si exteriorul complexului monahal nu a ramas neimpodobit. Oriunde privesti este un detaliu de descoperit, in stil gotic sau renascentist, fiecare capela pe care o strabati pana la Madonna este dedicata unui sfant, in fiecare colt este o opera de arta religioasa sau un element arhitectural, de la usa din argint care deschide altarul Madonnei pana la tronul acesteia cu mozaicuri venetiene si podeaua in alb-negru din atriumul manastirii.

In altarul aurit unde se afla statuia Morenetei ai o vedere centrala, de sus, asupra interiorului bisericii. Inchisa intr-o carcasa, statuia poate fi atinsa numai intr-un loc neacoperit de sticla: mana Fecioarei tinand o sfera, simbol al universului. Madonna tine cealalta mana aproape de umarul pruncului, aratand prin acest gest omnipotenta Fiului lui Dumnezeu. Pruncul Iisus binecuvanteaza cu mana dreapta, in cealalta tinand un con de brad, simbol al fertilitatii si vietii vesnice. Din secolul al XIX-lea, Madonna Neagra este patroana Cataloniei, fiind sarbatorita pe 27 aprilie.

Pe langa la Moreneta, o alta atractie o reprezinta corul de copii care canta la orele 13:00. Conform site-ului oficial al abatiei, la Montserrat are cea mai lunga traditie a unui cor de baieti din Europa, documentele atestand existenta unei scoli de muzica religioasa in secolul XIV.

Cum ajungi la Montserrat

Manastirea de afla in apropiere de Barcelona, la o distanta de aproximativ o ora cu masina. Poti ajunge aici cu masina personala, in circuitele cu autocarul, cu trenul sau autobuzul.

In pachetele agentiilor de turism cu sejururi in Costa Brava, Manastirea Montserrat figureaza adesea ca excursie optionala. O astfel de oferta costa in jur de 40-45 euro.

Daca vrei sa planifici o vizita in acest loc, poti gasi informatii utile pe site-ul complexului monahal, abadiamontserrat.net.

Autor: Georgiana Leanca
Sursa foto: Vacanta-departe.ro

Spune-ti parerea despre tema articolului si impartaseste experienta ta din calatorii. Ajuta-i pe ceilalti cu informatii utile de vacanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Cele mai recente articole >>
plaja litoral romanescframe
Oferte

Noutati Bibi Touring: ultra early booking pentru iarna 2013-2014

Sejururi la iarna cu pana la 50% mai ieftine, cele mai atractive statiuni balneare pentru romani si avantajele litoralului romanesc, acestea sunt cateva noutati prezentate de Bibi Touring, parte a Christian Tour, in cadrul unui briefing de presa. Ultra early booking pentru vacanta de iarna in Romania Una dintre principalele noutati aduse de tour operator o reprezinta programul turistic ultra early booking, destinat sezonului de iarna in Romania. Programul asigura... »
litoral-romanescframe
Destinatii

Noutati pe litoralul romanesc

In 2012, cea mai mare crestere a cererii a fost inregistrata pentru litoralul romanesc, in ceea ce priveste destinatiile din Romania, se arata intr-un comunicat al agentiei de turism Paradis-Vacante de vis, touroperator pentru litoralul romanesc. In 2013, au crescut cu 80% rezervarile de sejururi prin programul "Inscrieri timpurii". Primele rezervari pentru vara 2013 au fost facute inca din noiembrie 2012, in cadrul Targului de Turism al Romaniei. Conform aceleiasi... »
filmeadult.net youtube mp3