• Inspiratie de weekend: Toledo si Segovia
  • Stai mai mult in vacanta, gratuit, cu programul turistic “Zile gratuite de vacanta”
  • Ce preturi sunt in Thassos in vara 2013

Excursie optionala cu agentia din Romania sau cu operatorii locali?

Rhodos Grecia

Cand pleci in concediu printr-o agentie de turism, la destinatie, pe langa serviciile si facilitatile oferite de hotel sau complexul hotelier, poti sa incluzi in programul de vacanta una sau mai multe excursii. Ce faci, insa, cand aceeasi excursie de o zi pe o insula invecinata poate fi cumparata atat de la reprezentantul agentiei din Romania, cat si de la operatorii locali?

In realitate, nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare deoarece totul depinde de ceea ce ofera fiecare operator in parte si de nevoile individuale ale turistului. Iata avantajele si dezavantajele fiecarei oferte:

Excursia optionala cu agentia din Romania

Daca iti doresti o vacanta cu un program diversificat, una dintre cele mai bune modalitati de a vedea sau a face lucruri noi este sa te inscrii la o excursie optionala la una dintre agentiile de turism. Este comod, deoarece vorbesti cu cineva in romana, esti insotit de un ghid roman, te poti inscrie chiar inainte de plecare sau pe drum sau in prima zi de sejur.

Pe de alta parte, daca te grabesti sa te inscrii inainte de a consulta ofertele locale, s-ar putea sa platesti mai mult sau sa constati mai tarziu ca puteai ajunge si pe cont propriu in locul respectiv (muzeu, insula, oras etc). Este bine sa te documentezi inainte sa iei o decizie, afland ce intra in pretul excursiei optionale, ce cheltuieli nu sunt incluse, ce implica programul, durata acestuia si, nu in ultimul rand, cat timp se sta la destinatie.

Daca tu vrei sa vezi Palatul Versailles pe indelete, gradinile, Petit Trianon, Grand Trianon si Hameau de la Reine, este mai indicat sa-ti planifici singur o excursie de cel putin jumatate de zi, pentru ca numai astfel te vei plimba relaxat, fara ora de intoarcere prestabilita.

In schimb, daca iti doresti o zi plina de activitati, s-ar putea sa merite sa te inscrii la o croaziera in Delta Dalyan unde poti vedea un canion, faci bai de namol, plaja, mananci crabi, intalnesti broaste testoase protejate prin lege si admiri de departe monumente antice.

Excursia optionala cu operatorii locali

Excursia optionala cu operatorii locali este de doua feluri. In primul caz, agentia din Romania apeleaza la operatorii turistici locali pentru realizarea unor excursii. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti anunti ghidul roman ca vrei sa te inscrii si sa-i platesti acestuia. Ghidul roman contacteaza ghidul local, anuntandu-l cate persoane doritoare sunt pe lista.

In final, excursia se realizeaza cu grupuri mixte, formate din turisti de diverse nationalitati. Grupurile sunt insotite de ghizii locali, vorbitori de 1-2 limbi de circulatie internationala.

Cea de-a doua varianta este sa te inscrii direct la o excursie a unui ghid local. La receptiile hotelurilor si in zonele turistice (piete, obiective, porturi, plaje etc) gasesti anunturi de acest tip.

Uneori, se poate ca operatorii locali sa aiba o oferta unica, deosebit de interesanta, care sa merite atentia ta, cum ar fi, de exemplu, vizita la o ferma ecologica unde se fac prezentari si degustari de produse. Poti verifica mai multe oferte pentru comparatie, alegand-o pe cea mai avantajoasa in functie de ceea ce este important pentru tine: pret, servicii, durata, distanta etc.

Pe de alta parte, ai putea avea senzatia ca iesi din zona ta de confort daca te trezesti intr-un grup de straini cu care nu ai nimic in comun. Apoi, in cazul unei reclamatii, poate fi mai simplu sa solutionezi conflictul cu agentia din tara decat cu cea straina.

Un alt dezavantaj consta in faptul ca, in cazul in care nu se intruneste numarul de participanti, excursia se anuleaza. Ai grija sa-ti recuperezi pe loc banii sau sa ceri de la ghid un bilet justificativ cu semnatura pentru a-l prezenta agentiei la intoarcerea acasa.

Cele mai bune servicii tind sa fie oferite de catre operatorii locali acolo unde acestia au un numar mare de turisti romani, asa cum se intampla, de exemplu, in Bulgaria sau in Ungaria. Printre limbile de prezentare se afla si romana, muzica sau mancarea sunt alese pe gustul romanilor etc. Acest lucru este valabil pentru toate nationalitatile.

Autor: Vacanta-departe.ro
Sursa foto: Vacanta-departe.ro

Spune-ti parerea despre tema articolului si impartaseste experienta ta din calatorii. Ajuta-i pe ceilalti cu informatii utile de vacanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Cele mai recente articole >>
plaja litoral romanescframe
Oferte

Noutati Bibi Touring: ultra early booking pentru iarna 2013-2014

Sejururi la iarna cu pana la 50% mai ieftine, cele mai atractive statiuni balneare pentru romani si avantajele litoralului romanesc, acestea sunt cateva noutati prezentate de Bibi Touring, parte a Christian Tour, in cadrul unui briefing de presa. Ultra early booking pentru vacanta de iarna in Romania Una dintre principalele noutati aduse de tour operator o reprezinta programul turistic ultra early booking, destinat sezonului de iarna in Romania. Programul asigura... »
litoral-romanescframe
Destinatii

Noutati pe litoralul romanesc

In 2012, cea mai mare crestere a cererii a fost inregistrata pentru litoralul romanesc, in ceea ce priveste destinatiile din Romania, se arata intr-un comunicat al agentiei de turism Paradis-Vacante de vis, touroperator pentru litoralul romanesc. In 2013, au crescut cu 80% rezervarile de sejururi prin programul "Inscrieri timpurii". Primele rezervari pentru vara 2013 au fost facute inca din noiembrie 2012, in cadrul Targului de Turism al Romaniei. Conform aceleiasi... »
filmeadult.net youtube mp3