• Inspiratie de weekend: Toledo si Segovia
  • Stai mai mult in vacanta, gratuit, cu programul turistic “Zile gratuite de vacanta”
  • Ce preturi sunt in Thassos in vara 2013

De la tochitura la papanasi: mancaruri uzuale in restaurantele din Romania

sarmale mamaliga

Una dintre marile placeri ale turistilor romani aflati in vacanta este sa ia masa la restaurant. Insa, in statiunile balneare, pe litoral sau la munte, ar fi surprinzator sa nu existe in meniu preparate precum ceafa de porc, ciorba de vacuta sau papanasii. Astfel de feluri de mancare au devenit emblematice pentru orice restaurant romanesc care se respecta.

Iata, asadar, cateva dintre mancarurile pe care le comanda adesea romanii:

Aperitive

In sectiunea “specialitatea casei” troneaza platourile pentru una, doua sau mai multe persoane. Astfel de mancaruri sunt aperitive reprezentate de preparate din carne de porc, garniste cu ceapa rosie sau verde, ardei gras, masline, rosii, ridichi si frunze de salata. Un aperitiv al casei pentru o persoana, in Bucovina, poate include nu mai putin de 8 sortimente. Un astfel de fel de mancare costa 20 lei.

Minuturi

Nu exista restaurant romanesc in destinatiile traditionale din tara fara preparatele pe baza de oua. Regasite in sectiunea “minuturi” sau “mic dejun”, ouale sunt disponibile sub diverse forme: omleta simpla, cu cascaval, ochiuri cu sunca si cascaval, omleta cu ciuperci, carnaciori etc. Pe langa oua, minuturile includ nelipsitul cascaval pane, precum si branza cu smantana.

Cine vrea sa incerce ceva nou poate comanda un scrob taranesc, facut din oua, sunca, ardei, cascaval, ceapa si rosii. Preparatul costa in jur de 10-12 lei.

Ciorbe si supe

Cele mai frecvente tipuri de ciorba sunt de fasole, burta si vacuta. Pe litoral si in Delta, borsul de peste este la mare cautare. In restaurantele cu pretentii, acesta se serveste in trei recipiente separate: zeama, carnea si sosul picant. Intregul preparat poate ajunge chiar si la 30 lei.

Peste

Cu exceptia zonelor unde se gasesc tot felul de soiuri de peste, restaurantele au in meniu cel putin un sortiment si acesta este, cel mai adesea, pastravul. Prajit sau la gratar, pastravul este servit cu mamaliga sau cartofi prajiti, la un pret de aproximativ 20 lei. O experienta recomandata este cea oferita de complexele hoteliere care detin propria lor pastravarie.

Carne

Carnivori declarati, romanii isi indreapta atentia spre sectiunea dedicata carnii atunci cand isi aleg felul principal.

Din meniurile restaurantelor romanesti aflate in statiuni nu lipsesc puiul la gratar, snitelul, pulpele sau ficateii de pui. Acest tip de carne este si printre cele mai ieftine, intre 10 si 15 lei.

Alte preparate populare sunt ceafa de porc, carnaciorii afumati, micii, sarmalele, tochitura de porc sau vitel si cotletul haiducesc. O mancare satioasa, deosebit de apreciata, este traditionala “taci si-nghite!”, pe baza de mamaliga. In timp ce tochitura se face cu branza, ou, mamaliga, carne de porc si muraturi, taci si-nghite este o combinatie de mamaliga, branza si carnati.

Deserturi

Cele mai simple deserturi din restaurantele romanesti sunt clatitele. Umplute cu gem, dulceata sau ciocolata, clatitele sunt pudrate cu zahar si costa in jur de 5 lei. Exista, de asemenea, varianta clatitelor la cuptor cu branza si smantana.

Insa un desert ales de majoritatea romanilor il reprezinta papanasii. Facuti simplu, cu branza si smantana sau cu smantana si dulceata, papanasii nu lipsesc din meniul oricarui restaurant traditional romanesc. O portie costa in jur de 5 lei.

Autor: Vacanta-departe.ro
Sursa foto: Vacanta-departe.ro

Spune-ti parerea despre tema articolului si impartaseste experienta ta din calatorii. Ajuta-i pe ceilalti cu informatii utile de vacanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Cele mai recente articole >>
plaja litoral romanescframe
Oferte

Noutati Bibi Touring: ultra early booking pentru iarna 2013-2014

Sejururi la iarna cu pana la 50% mai ieftine, cele mai atractive statiuni balneare pentru romani si avantajele litoralului romanesc, acestea sunt cateva noutati prezentate de Bibi Touring, parte a Christian Tour, in cadrul unui briefing de presa. Ultra early booking pentru vacanta de iarna in Romania Una dintre principalele noutati aduse de tour operator o reprezinta programul turistic ultra early booking, destinat sezonului de iarna in Romania. Programul asigura... »
litoral-romanescframe
Destinatii

Noutati pe litoralul romanesc

In 2012, cea mai mare crestere a cererii a fost inregistrata pentru litoralul romanesc, in ceea ce priveste destinatiile din Romania, se arata intr-un comunicat al agentiei de turism Paradis-Vacante de vis, touroperator pentru litoralul romanesc. In 2013, au crescut cu 80% rezervarile de sejururi prin programul "Inscrieri timpurii". Primele rezervari pentru vara 2013 au fost facute inca din noiembrie 2012, in cadrul Targului de Turism al Romaniei. Conform aceleiasi... »
filmeadult.net